piątek, 11 października 2013

Znakomity sos cukiniowy

Tym razem zapraszam do kuchni.
 Pokażę dzisiaj jak przygotować przepyszny sos do ryżu. W wersji oryginalnej, mojej cioci, a ta przepis ma od gosposi księdza, jest to sos do makaronu i tylko tak się go jada na plebanii, od lat. 
Sos można robić w sezonie największego wysypu cukinii, jak również później, ojesienią, gdy tańsza papryka czy cebula:)

Najpierw myjemy i ważymy warzywa. Oczyszczamy paprykę z gniazd nasiennych i obieramy cebulę:

3 kg cukinii
1 kg papryki
1 kg cebuli



Potem kroimy w paski, cienkie ósemki czy jak kto chce cukinię



 Pozostałe warzywa w kostkę. Mieszamy wszystko razem, soląc 2 łyżkami soli i odstawiamy na 2 godziny


W tym czasie robimy własny przecier pomidorowy 


lub korzystamy z gotowego.

Gdy miną 2 godziny,  warzywa lekko odciskamy. (Kiedyś zlewałam nieco tego soku z solą, teraz już zostawiam to w całości)

Gotujemy zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
2 szkl. cukru

Na wrzącą wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy około pół godziny. 
Po tym czasie dodajemy
4 małe puszki przecieru pomidorowego 70 g.
2 puszki kukurydzy
1 łyżeczkę chili
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę pieprzu

Dobrze wszystko mieszamy i czekamy aż wszystko się zagotuje. 
Jeśli ktoś lubi bardzo miękkie warzywa to troszkę dłużej.


Gorące wkładamy do umytych, wyparzonych słoików i odwracamy słoiki do góry dnem. Nie wekuję, ale jeśli ktoś ma chęć, to oczywiście może



Podajemy z podsmażoną wcześniej polędwiczką lub filetem drobiowym.
Moja rodzina uwielbia ten sos. Muszę napisać, że mam dwa inne przepisy na podobne sosy, ale ten jest faktycznie najlepszy:)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz